Ostrava
První ročník Garden Food festivalu v Ostravě se konal v Dolní oblasti Vítkovic, a hned na úvod musím zmínit, že se tady vůbec festival nehodí.
V industriálním prostředí mě to vůbec nezaujalo, ba naopak. Spíš bych uvítal festival na Slezsko Ostravském hradě, nebo v nějakém parku, aby dostál svému názvu.. Myslím, že třeba v oboře na Hukvaldech by to byla pecka. Počasí nám, tak jako v Olomouci, nepřálo.. ale nakonec, i přes prvotní negativa jsme si celkem užili další hamburger festival...
Na úvod jsme zavítali k Argentina Catering Grill - Vanina Alonso. Nejedná se o restauraci, ale Vanina Alonso nabízí catering - tedy myslím - jediné, co jsem našel na Googlu.. Každopádně maso v domácím pečivu bylo výborné, i když se trošku hůř jedlo.
Ivča: Maso v housce, ale co není tak moc vidět, jsou ingredience v popředí se salsou, která celému jídlu dodala jedinečnou a neobvyklou (a právě tu dobrou) chuť.
Další zastávka byla u restaurace hotelu Nová Polana Resort. Dali jsme si Slow-roast americký brisket z lomňanského uzáku. Výborný doplněk byl cibulový relish s pečenými jablky, který tomu dodal zajímavou chuť. Domácí pečivo nás taky zaujalo, a maso se povedlo. Určitě zařadíme resort v Dolní Lomné na seznam, kam bychom rádi vyrazili.. tady se navíc dá skloubit s hezkým výletem.
Ivča: Mít tak recept na takovou bulku..
Bohužel jsem si nezapamatoval přesný název jídla z restaurace Stodola. Nalákala mě jejich fotka před stánkem, kde bylo jídlo naservírováno jako v Michelinské restauraci. Když jsem dostal na talíř hovězí žebro se zeleninou, tak jsem na to moc chuť neměl.. ve finále bylo jídlo dobré, ale prezentace žalostná, a navíc - toto zvládnu doma bez problému - proč na to někam chodit...
Ivča: Já si název pamatuju, bylo to Hovězí žebro na pivu. Ondra to doma zvládne, a to líp. Stodolu znám jako restauraci na polední meníčko, tak jsem myslela, že tam po večerech dělají vysokou gastronomii, o které nevíme, a kterou ukážou na festivalu, ale bohužel neukázali. Troufám si tvrdit, že kdybych šla na festival já, moje prezentace (ten termín znám z Masterchefa) by byla hezčí.
Ostravského festivalu ze zúčastnil taky Lobster z Olomouce. Přijel s jiným menu než na Olomouckém festivalu, a opět to bylo jedno z top jídel, co jsme ochutnali. Rozhodli jsme se pro vepřovou panenku souse-vide, krémové risoto s olomouckým tvarůžkem a prachem z ventricini. Zvlášť risoto bylo výborné a prach z ventricini znamená osmaženou a na drobno nasekanou panchettu. Doma určitě vyzkoušíme a zařadíme na náš jídelníček. Navíc porce to byla řádná. Lobster rozhodně palec nahoru.
Ivča: Bylo to dobré, ale já tak nadšená jako Ondra nejsem. V restauraci bych si to určitě neobjednala. Nejzajímavější na tom byl ten panchettový prach.
No a na závěr jsme se zastavili u stánku Hospůdky u Bobra, ze které jsme byli při naší návštěvě v Raškovicích nadšení. A musím říct, že i tady jsem byl nadšený a kvitoval jsem, že Tomáš Braczek se rozhodl nabídnout i trošku exotičtější jídlo. Bohužel si již nepamatuji přesné názvy, tak se nezlobte.
Pro mě nejúžasnější nejoriginálnější jídlo festivalu - jehněčí maso se čtyřmi druhy koření, podávané s rýží, chilli, koriandrem, limetkou, houbami a dipem. Věděl jsem, že pro Ivču to bude pálivé, ale mě prostě baví kombinace masa, koriandru, chilli a limetky. Snad si někdy dám i normální porci u bobra.
Ivča: Taky mám moc ráda kombinaci limetky a čerstvého koriandru, ale chilli tam na mě bylo moc.
Hamburger s trhaným masem z kolena jsem bohužel neochutnal, ale Ivča byla nadšená. Hambáč s trhaným masem, to je poslední dobou takový upgrade klasického s mletým masem, a když se povede, tak to stojí za to.
Ivča: Měla jsem sice jen jeden kousanec, ale ten mi moc chutnal, a hned bych si ho zopakovala.
Trošku mě mrzelo, že se nezúčastnilo festivalu více restaurací z regionu, na to jsem se docela těšil... Myslím tím Bamboo, Hogo Fogo, Comedor apod... myslím, že by měly festivalu co nabídnout a udělaly by ho více zajímavým... no snad příště. I když.. na konci jsme se s Ivčou shodli, že už těch festivalů je nějak moc, a o nic nového nás neobohatí, tedy až na výjimky... takže příští účast zvážíme.
Vstupné: 100 Kč v předprodeji (150 Kč na místě)
Ceny: letos se nám zdály nějaké vyšší
Parkoviště: ano
Naše hodnocení: 70%
Žádné komentáře:
Okomentovat