.

.

úterý 17. ledna 2017

Pata Negra

Ostrava

Ježíšek nám nadělil voucher do této restaurace, která se soustředí na španělskou kuchyni, a sdělil nám, že se snaží prorazit na gastronomický trh v Ostravě. Po shlédnutí webových stránek jsem měl rozporuplné pocity, protože z menu se dočtete, že drtivá většina pokrmů je tapas. Tajně jsem doufal, že v restauraci bude jídelní lístek doplněn o fotky, ale bohužel. Samotná restaurace je ve vilové zástavbě ve Vítkovicích, a tvoří ji menší místnost s pár stoly. Design by mohl být více kreativní s ohledem na španělskou kuchyni.



Jídlo

Při výběru jídel jsem předpokládal, že nám servírka (byla jediná na celou restauraci, včetně obsluhy baru) dokáže pomoci s výběrem jídla, bohužel jsem z jejího popisu vůbec nebyl nadšený a moudrý, navíc pokud už jsme si něco vybrali, tak nám sdělila, že jídlo došlo (nechápu, v sobotu na oběd, že se to může stát). Dále nás mohla upozornit, že čekací doba na jídlo je asi hodinu... Hrůza. Na stůl mohli dát aspoň nějaké "zobání" zdarma.

Po tomto martýriu jsme konečně dostali předkrm. Já zvolil rajčatovou polévku s bazalkou (sušenou). No musím říct, že byla dobrá, ale všední. Nic okouzlujícího na ní nebylo.


Ivča zvolila kachní paštiku provoněnou sherry a tymiánem (protože mini tousty nebyly). Porce to byla slušná, navíc opečený domácí chléb byl dobrý, a samotná paštika taky. To se povedlo.

Ivča: Efektní bylo hlavně servírování paštiky ve skleničkách.


V restauraci nás opět doprovázeli tchán a švagrová s manželem. Ti zvolili jako předkrm výběr studených tapas. Olivy si všichni chválili, bramborový salát s tuňákem byl zajímavý, a šunka Serrano byla výborná. Ve skleničce je opět paštika. Akorát nechápu co na tom předkrmu trvalo tak dlouho... kromě polívky vše studené, nachystané k servírování...

Ivča: Olivy byly podávané v olivovém oleji s bylinkami a, řekla bych, česnekem. Navíc to nebyly olivy ze supermarketu - byly výborné. Výborná byla i sušená šunka, kterou přišel kuchař nakrájet na bar, kde má celá kýta své místo, aby ji mohli hosté obdivovat.


Jako hlavní chod jsme s Ivčou zvolili tapas z pastvin - Vyzrálá hovězí roštěná a Pluma Iberica na grilu vše po 100g a z tapas z moře jsme zvolili Pikantní krevety v olivovém oleji.

Vyzrálá hovězí roštěná s bylinkovým máslem byla asi tím nejlepším jídlem, které jsme na oběd měli. Obsluha se zeptala na stupeň propečení - super, zvolili jsme médium, a to se tedy povedlo. Na to, že se jedná o roštěnou, tak byla fakt jemná, a příště bych si ji dal jako samostatný chod 200 g. Ale příště zřejmě nebude nebo ne tak rychle.

Ivča: Tapasový typ jídelníčku vás nabádá k výběru více jídel. Ze tří, které jsme si dali my, mě vyloženě nadchla jen tahle roštěná.


Pluma Iberica na grilu mi chutnala, že by to byla nějaká speciální pecka, se říct nedá. Myslím, že Ivča na to má podobný názor. Těch 100 g mi přišlo jako jednohubka 4x do pusy.

Ivča: Můj názor je až takový, že mi to nechutnalo. Suché vepřové - toť vše.


No a pikantní krevety v rozpáleném olivovém oleji byly spíše pro Ivču, každopádně i já jsem ochutnal, a ne jen jednu. U mě o krevetách a plodech moře převládá názor, že mají spíše nezajímavou chuť a někdy jde cítit rybina. U těchto krevet žádná rybina nebyla, ale chuťově mě nepřesvědčily, abych změnil názor. Na druhou stranu servírování bylo zajímavé.

Ivča: Já mám krevety moc ráda, ale na těchto nebylo nic zajímavého. Jediná chuť, kterou měly, byla pálivost, a to je škoda.


V jídelním lístku budete marně hledat přílohy k Tapas. Vše musíte řešit s obsluhou, takže ani cenu neznáte, což může při placení být šok (v našem případě ani nevím, kolik přílohy koštovaly).
Vybrali jsme si grilovanou zeleninu a domácí chléb. Zelenina chuťově normální, ale chleba mi moc chutnal.


Naši spolustrávníci si dali výběr masových tapas tzn. Pluma Iberica na grilu, Vyzrálá hovězí roštěná a Telecí líčka se sladkou cibulí. Servírka doporučila jeden "talíř" po 100 g z každého masa. No musím říct, že pro 3 lidi mi to přijde žalostně málo, ale po cca 1,5 h čekání na hlavní chod to bylo uspokojující.


Jako přílohu si všichni zvolili šťouchané brambory a myslím, že z jejich strany sklidili nejvíce ohlasů a kladných slov, což mi přijde přinejmenším zvláštní...

Ivča: já bych řekla spíš smutné, že jsou brambory nejlepší, ale je to tak, byly výborné.


Na čepu mají Bernarda nefiltr, a ten je výborný. Pokud mám udělat shrnutí, jak jsem měl rozporuplné pocity před návštěvou, tak je mám i po. Výstižně to řekla má žena, že neví co by si měla dát příště, protože skoro vše jsme měli... Pro mě to je zklamání, nápad se španělskou kuchyní mají dobrý, ale ta realizace je slabá. Jídlo bylo všeobecně dobré, ale není tam nic navíc, abych si řekl, kvůli tomu a tomu se zde budeme vracet, i kdyby to mělo být pouze o jednom Tapas... 

Navíc mě zklamala obsluha, ať už to bylo neupozorněním na dlouhou přípravu jídel, tak neschopností poradit. a končilo to laxním přístupem k hostům, četnost návštěv u jednotlivých stolů byla minimální. Jen pro info, vedle nás již při našem příchodu seděl starší pár, který si objednal pivo a po cca 30 min šla paní k obsluze s přáním, že si chtějí objednat jídlo... Servírčina první reakce byla: Vy budete jíst... tak asi tak.. možná zrovna "čerpala" odpolední siestu.

Suma sumárum, utratili jsme přes 800,- Kč za dvě osoby a za ty peníze, se určitě dá najíst jinde zajímavěji.

Ivča: Já bych ještě dodala, že mě moc mrzí nevyužití potenciálu ze strany provozovatelů restaurace. Nabízet malé porce různých zajímavých jídel, to je něco, co se jen tak nevidí, a třeba zrovna nám by to takhle vyhovovalo všude. To by ale jedno malé jídlo nemohlo stát jako celá porce, a taky výběr by měl být takový, aby zákazníky nalákal na další a další návštěvu.

Ještě doplním otvírací dobu, a to pouze Út - So. Po, Ne a svátky zavřeno, přes Vánoce mezi svátky rovněž zavřeno.

Ceny: střední
Vlastní parkoviště: ne
Dětský koutek: ne
Letní terasa: ano
Adresa: Věšínova 29, Ostrava Zábřeh

Naše hodnocení: 74%












Žádné komentáře:

Okomentovat