.

.

středa 17. května 2017

Garden Food Festival Olomouc (food festival)

Už podruhé jsme vyrazili na Olomoucký Garden Food Festival, a i když je to od nás celkem z ruky, víme, že to stojí za to. Konalo se to na Olomoucké Flóře, která tomu dodává nezaměnitelnou pohodovou atmosféru. Jediné, co nám letos nepřálo, bylo přeháňkové až deštivé počasí.


To nám ale nezabránilo nakoupit Grešle a ochutnávat dobroty.

Protože s námi byl náš Prďolka, a i on chtěl (vlastně nechtěl) ochutnávat, první jídlo bylo pro něj. U stánku s názvem Gastro Svačina jsme mu objednali Topinamburový krém s dýňovým olejem. Topinamburový krém jsme už jednou měli v Bamboo, kde ho měli mnohem lepší, nadýchánější. A Prďolka na polívku úplně kašlal.

Ondra: ano, s Bamboo se nedal srovnat, ale je to určitě zajímavá surovina, kterou doma jednoho dne vyzkoušíme (až ji seženeme)..


No a když už se u toho stánku stálo, dali jsme si, podle nás, to nejlákavější z jejich menu, a to Salsiccia burger s ementálem, jalapenos, rukolou a slaninovou majonézou. To jsme ještě nevěděli, že o burgerech bude celý festival. Tenhle nepatřil k těm nejlepším.

Ondra: nejzajímavější byla zkaramelizovaná cibulka.

Ivča: nesouhlasím, já umím lepší


Co mě opravdu zaujalo, bylo pití z mladého kokosu. Nebyla to žádná levná záležitost, ale asi 46,3% návštěvníků to tam pilo, tak jsme to museli zkusit taky. Na to, jak je to prej zdravé, je to i dobré, s jemně kokosovou nasládlou chutí. Prý se to teď dá koupit i v supermarketech.

Ondra: na první lok mi to nechutnalo, pak jsem si na zvláštní sladkou chuť zvykl a šlo to, ale na konec už to bylo na sílu...


No a jelikož Prďolu polévka neoslovila, hledali jsme další jídlo, které je vhodné pro malé dítě. Podle nás to bylo Citrónové pohankové rizoto s filátkem ze pstruha a chipsem z tirolského karé, a to z restaurace Rekovice, o které jsme vám taky už psali. No Prďola nesouhlasil, a tak jsme po něm museli dojíst i tohle. Celé to bylo zdravé a dobré, a to i ryba, kterou ochutnal i Ondra, zapřísáhlý odpůrce ryb. Ale the best of tento festival to nebylo.

Ondra: na toto jsem úplně zapomněl, že jsme si to dali.. takže asi tak mé hodnocení. Pohanka suchá, bez výrazné chuti, ryba nenadchla, že bych musel změnit svůj názor. Průměrné, ale dietní jídlo.


Nejdelší frontu a zajímavé menu nabízel stánek Olomoucké restaurace Lobster. Ta nám nemohla uniknout, v největším lijáku nás Ondra schoval pod stan restaurace Ocean 48 a vystál řadu, aby nám donesl hned dvě jídla. Opět burger - Mini burger z vyzrálého hovězího masa s karamelizovanou cibulí, slaninou, polníčkem a hranolky. Tenhle byl mnohem lepší, a to vzhledově i chuťově.

Ondra: v Lobsteru jsem byl párkrát na menu a vždy mi chutnalo, je to luxusnější stylová restaurace v OC Šantovka. Jejich nabídka asi byla nejzajímavější v daném segmentu restaurací a hamburger mi moc chutnal. Určitě doporučuji návštěvu restaurace a hlavně tam musím vzít Ivču..


Druhé jídlo od Lobsteru obsahovalo konečně flák masa, na který jsme se těšili. Vyzrálé hovězí maso s risottem s medvědím česnekem. Maso bylo výborné, jemňoučké, a to zelené kolem bylo taky dobré.

Ondra: viz výše, maso jemňoučké, i když při cestě do stanu mi na něj spadlo pár kapek, a risotto s medvědím česnekem mi přijde jako super kombinace.. Obě jídla z Lobsteru mají náš palec nahoru.


Tak, maso už jsme měli, a tak jsme mohli začít experimentovat. A jako první do cesty nám přišel stánek s asijskými bagetami, tak jsme hned vyzkoušeli Bagetu Banh mi s hovězím masem. Tak já nevím. Zajímavé to bylo, ale že bych na ni musela chodit pravidelně..

Ondra: no mě to zajímavé vůbec nepřišlo... odfláknutá bageta naplněná z části masem a zeleninou...už bych si to nedal, prezentace hrozná.


A teď se dostáváme k největšímu objevu dne, který nastal u stánku Asian street food, a to k Čínským knedlíčkům Dim Sum. Vyzkoušeli jsme variaci masových a zeleninových knedlíčků a byla to dobrotka, kterou bych ještě ráda vyzkoušela. Nevypadá to tak, ale je to lahůdka.

Ondra: pro mě jasný vítěz festivalu. Zajímavá chuť knedlíčků a výborného salátku k tomu. Vtipně naservírované. Doufám, že se Ivča něco podobného naučí i doma. Na mě to je moc velká piplačka :-).

Ivča: nenaučím :)


A protože nemůžeme končit tou největší peckou, po cestě k východu jsme si ještě vystáli (rovněž nemalou) řadu na Hranolky s originální majonézou od Faency Fries, které můžete navštívit i v Ostravě (my už se na to dlouho chytáme). Hranolky byly výborné a majonéza taky, jen by jí mohlo být více.

Ondra: no a ke všemu jsme si to museli dát dvakrát, protože jsme to na první dobrou zapomněli vyfotit. Mě chutnaly i s originální majonézou.


Takže, i přes nepřízeň počasí se návštěva Olomouckého Garden Food Festivalu vyplatila, jedli jsme, co jsme ještě nejedli, viděli jsme, co jsme ještě neviděli - třeba jak si lidé vlastní cyklistickou aktivitou namixují smoothie - a už se těším na Garden v Ostravě.

Ondra: myslím, že by většina restaurací měla být kreativnější a nápaditější než nabízet jako každý druhý hamburger. Pokud to tak bude pokračovat, tak se to přejmenuje na hamburger fest a účastnit se bude McDonald a spol...


Vstupné: 200 Kč v předprodeji (250 Kč na místě)
Ceny: letos se nám zdály nějaké vyšší
Parkoviště: když nemáte jó štěstí, tak placené (50 Kč na den)

Naše hodnocení: 87%






Žádné komentáře:

Okomentovat