.

.

sobota 15. října 2016

Gastrofestival Velké Karlovice (food festival)

Velké Karlovice

Konečně jsme se rozhodli navštívit Velkokarlovický gastrofestival, a musím říct, že už se těším na další ročník. Naší návštěvě předcházela důkladná Ivčina příprava, takže jsme neztráceli čas (a nezaplňovali žaludek) "zbytečnými" zastávkami.


Jedná se o prezentaci místních restaurací na 13ti zastávkách kolem hlavní cesty ve Velkých Karlovicích. Restaurace podávaly předem zveřejněné degustační menu přímo venku. Rovněž jste se mohli zúčastnit soutěže o nejlepší frgál, galavečeře, nebo si na památku nakoupit na farmářském trhu.






Mě trošku děsila představa, že loňský ročník navštívilo cca 40 tisíc návštěvníků, naštěstí na 3,5 km trase se i takové množství ztratí. A nebylo to poznat ani u jednotlivých stánků, kde kuchaři byli na takový nápor perfektně připraveni. Navíc nám vyšlo parádní počasí.
Iva: Ondra si asi nezapamatoval jako já čekání u prvního stánku, kde jsem strávila asi 20 minut čekáním, než přijdu na řadu, a pak než se jídlo připraví. Ostatní zastávky a kvalita jídla ale všechno zachránila, a my jsme měli úžasný zážitek.

Platilo se grošákama, což je místní měna festivalu (1G = 20,-)

U stánků jste se mohli osvěžit i výborným Prosecem za 1G.

Začali jsme "francouzským streetem" a měli jsme takový hlad, že jsme zapomněli na fotodokumentaci. Já si dal francouzský Emental burger a Ivča toast Croque-Monsieur - toto pro nás bylo asi největší zklamání (ještě s haluškami, ale k těm se ještě dostaneme).
Iva: Tady se odehrálo to nejdelší čekání. Každý kousek připravovali přímo před vámi. A tím "připravovali" myslím jednoho člověka. Použití obyčejné kaiserky u burgeru mě zklamalo, a naplněná ani nebyla ničím extra. Croque-Monsieur byl díky použití hrušky a sýra s modrou plísní chuťově velmi zajímavý. Ale taky mohli použít vlastní pečivo, a ne toastový chleba ze sáčku.

U Mařeny: tady jsme si dali steak z tuňáka žlutoploutvého s asijským salátem s mořskou řasou a sweet chilli. Porce mě zaskočila (velká), chuťově mi to moc chutnalo, hlavně kombinace tuňák, chilli, limeta. Asijský salát byl vhodný doplněk a byl chuťově nevýrazný, aby nepřebil chuť tuňáka.


Jako druhý chod U Mařeny jsme zvolili hovězí roštěnec z mladého býčka sous-vide v karbonové housce, a i když maso bylo trošku tužší, tak jsme si pochutnali na zajímavé chuti masa. Taky karbonová houska byla i esteticky velice zajímavá, a chuťově doplnila maso.


Bohužel to nejlepší nepřišlo na konec, ale zhruba v polovině naší cesty. Zavítali jsme do stanu Lanterny a pro příště vím, že musíme ochutnat více, než "pouze" dva chody. Jelení kýta s lanýži a pečenými bramborami byla neuvěřitelně jemná, úplně se rozpadala na jazyku, ještě při té vzpomínce se mi sbíhají sliny... absolutní TOP. Určitě v budoucnu navštívíme Hotel Lanterna a jejich restauraci, protože u mě si udělali neskutečné promo.


To samé se dát říct i o tygřích krevetách s chilli dresinkem a lístky salátu. Ač mořské potvory nejím, tak bych udělal v tomto případě výjimku. Myslím, že Ivča byla spokojená sic ta porce nebyla největší.
Iva: takové terno a překvapivá chuť jako u jelení kýty to nebylo, ale krevety byly velmi chutné.


Tak a teď to zklamání: Penzion u Dorňáku, dostali jsme tip na halušky a jesetera. Na to, že jsme na Valašsku, pár kilometrů od slovenských hranic, tak halušky byly bez typické chuti brynzy, měly být se špekem, ale toho bych spočítal na prstech jedné ruky. Jednoznačně zklamání.
Iva: doma umíme lepší :)


U jesetera bych tak negativní nebyl, ale ryby moc nemusím a nepřišel mi nijak výjimečný oproti jiným rybám (pstruh atd.), ale byl podávaný s čočkou, a to byla zajímavá kombinace a za mě jsem určitě rád, že jsme vyzkoušeli.
Iva: taky jsem čekala více zajímavou chuť, po té předchozí propagaci od našich přátel, a taky díky nasazené ceně (8G - 160 Kč). Špatné to nebylo, ale příště bych si u tohoto stánku, jakožto naší poslední zastávky, vybrala něco jiného.


Celkové hodnocení festivalu je kladné a pozitivní. Při příštím ročníku bych chtěl zužitkovat letošní zkušenosti a ochutnat ne jenom od "Lanterny" více jídel.

Ceny: vyšší
Parkování: 50 Kč/den

Naše hodnocení: 91%





Žádné komentáře:

Okomentovat